Cykelungar

Cykelungar
Utan dessa underbara ungar ingen cykelmamma:)

onsdag 23 februari 2011

Experimentarium - BODY WORLDS och Lance Armstrong

Det är vecka 8 och det innebär sportlov här i Skåne. Jag har tagit ledigt hela veckan för att kunna göra lite roligt ihop med barnen och njuta av tillvaron. Det är första gången jag är ledig ett sportlov sedan jag slutade gymnasiet. Barnen har däremot inte tillbringat ett enda sportlov på fritids, sånt funkar när det finns underbara mor- och farföräldrar.
Men som sagt i år är jag ledig och idag åkte vi över bron till Experimentarium. Ett underbart ställe för alla åldrar att undersöka och testa hur saker och ting och en själv fungerar. Man kan stå länge och se hur ens hjärtslag får ett gummihjärta att spruta vatten, eller hur man ska hoppa för att generera så högt tryck som möjligt på marken, eller hur man gör för att stå i en såpbubbla, eller hur det känns att ligga på en spikmatta, eller hur man ska skrika för att komma upp i 100 decibell (jo jag klarade det denna gång också :)
Ja det finns hur mycket som helst att utforska och samtidigt använda sin egen kropp och sina egna krafter och sinnen för att förstå. Helt klart värt mer än ett besök.
Just nu pågår dessutom Gunther von Hagens BODY WORLDS  där man kan besåda och facineras av människokroppen och dess organ och lära sej en hel del om hur det fungerar. Bl.a kunde man läsa om Lance Armstrongs fantastiska fysik, hur han vid 38 års ålder kunde pressa ut 500 Watt ur kroppen sin osv.

En annan sak som facinerar är att när man kör bil genom Köpenhamn känner man bara ännu mer för att cykla istället.
I Köpenhamn är det väl utbyggt för cyklister och det är mycket cyklister i trafiken och det finns hur mycket häftiga, läckra, störtsköna eller bara helt enkelt underbara cyklar som helst. En del av dom kan ses på Cycle Chic Copenhagen.
För er som inte har möjlighjeten att själva få cykla i Köpenhamn kommer här en video att njuta av. Jag kommer att cykla där så snart vädret har blivit lite mindre vinter och blåsigt och lite mer ljumma brisar och picnic.