Cykelungar

Cykelungar
Utan dessa underbara ungar ingen cykelmamma:)

torsdag 10 mars 2011

Varje cykelmammas värsta mardröm

Varje cykelmammas värsta mardröm är inte skitiga cykelkläder, kvarglömda cykelflaskor, dyra cykelskor, mat som aldrig tycks räcka eller missade säkerhetsnålar.
Nä, varje cykelmammas värsta mardröm är att våra cyklister inte kommer hem igen efter sin träningsrunda.
Vi måste låta våra cyklister åka ut på trafikerade vägar för det är deras idrottsplats och oftast går det bra. Cyklisterna väljer vägar att träna på med omsorg och de allra flesta kan både trafikreglerna och att visa hänsyn i trafiken. Som tur är kan de flesta bilförare detta också, men tyvärr inte alltid.
Oavsett vems fel det är när olyckan inträffar är det alltid cyklisten som får ta största smällen.
Med anledning av våra ungdomars oskyddade träningsmiljö vill jag slå ett slag för ökad förståelse och hänsyn i trafiken.
Även om du anser att cyklisten du har framför dej uppför sej som en fullständig idiot har du inte rätt att lemlästa eller tom döda den människan för det.
Inte slår vi ner eller har ihjäl "idioten" framför oss i kön till bankomaten, lunchkön eller ICA bara för att vi tycker att den människan uppför sej som en idiot, fipplar med pengar, står och drömmer eller något annat "idiotiskt".
Så vad ger dej rätten att göra idiotomkörningar, trängas eller vad du nu hittar på för att "minsann visa" människan på cykel som du har framför dej i trafiken?
I England har man startat en kampanj "Save a cyclist campaign" som jag varmt rekommenderar. Jag hoppas någon tar upp en svensk variant på denna kampanj.

I denna videosnutt är det inte frågan om att bilisten "minsann ska visa" utan antagligen bara dålig uppmärksamhet och/eller förståelse för att cyklister kan komma fort och har rätt att göra det. Samma hastighetsbegränsningar gäller för cyklister som för bilförare och en duktig cyklist kan lätt komma upp i 50 kilometer och även fortare. Snitthastigheten vid vanlig träning brukar ligga mellan 30-40 km/timmen.