Cykelungar

Cykelungar
Utan dessa underbara ungar ingen cykelmamma:)

torsdag 24 februari 2011

Montreal 1976 - Bernt Johansson

Nog för att jag älskar spurtuppgörelser men en snygg soloseger slår trots allt det mesta. 
Jag får gåshud varenda gång jag ser sekvensen från OS i Montreal 1976, där Bernt Johansson kommer solo på upploppet, vilken cyklist.
Skulle gärna haft en sekvens här från OS i Peking 2008 också, där Emma Johansson tar silver, men det var inte så lätt att hitta på YouTube. Ja jag hittade en bra men jag kan bara länka den här, inte lägga upp den:(
Men en liten bild kan det ju bli iaf.


Inför OS i London 2012 har jag några tips för en Svensk medalj:
1. regn
2. efternamn Johansson
3. förnamn Gösta
så har vi en Gösta Johansson på startlinjen i ett regnigt London kommer det bli medalj, jag lovar, och då kommer det vara 100 år efter att Sverige fick sitt första OS-medalj. Självklart kommer det vara ett guld.

Svenska cykelmedaljer i OS-historien
1912 (Stockholm): Guld i lagtävlingen
1920 (Antwerpen): Guld, Harry Stenquist och silver i lagtävlingen
1924 (Paris): Brons i lagtävlingen
1928 (Amsterdam): Brons, Gösta Carlsson och brons i lagtävlingen
1932 (Los Angeles): Brons, Bernhard Britz och brons i lagtävlingen
1964 (Tokyo): Brons i lagtävlingen
1968 (Mexico City): Brons, Gösta ”Fåglum” Pettersson och silver i lagtävlingen
1976 (Montreal): Guld, Bernt Johansson
1988 (Seoul): Brons, lagtävlingen
2008 (Peking): Silver, Emma Johansson och Silver, Gustav Larsson

onsdag 23 februari 2011

Experimentarium - BODY WORLDS och Lance Armstrong

Det är vecka 8 och det innebär sportlov här i Skåne. Jag har tagit ledigt hela veckan för att kunna göra lite roligt ihop med barnen och njuta av tillvaron. Det är första gången jag är ledig ett sportlov sedan jag slutade gymnasiet. Barnen har däremot inte tillbringat ett enda sportlov på fritids, sånt funkar när det finns underbara mor- och farföräldrar.
Men som sagt i år är jag ledig och idag åkte vi över bron till Experimentarium. Ett underbart ställe för alla åldrar att undersöka och testa hur saker och ting och en själv fungerar. Man kan stå länge och se hur ens hjärtslag får ett gummihjärta att spruta vatten, eller hur man ska hoppa för att generera så högt tryck som möjligt på marken, eller hur man gör för att stå i en såpbubbla, eller hur det känns att ligga på en spikmatta, eller hur man ska skrika för att komma upp i 100 decibell (jo jag klarade det denna gång också :)
Ja det finns hur mycket som helst att utforska och samtidigt använda sin egen kropp och sina egna krafter och sinnen för att förstå. Helt klart värt mer än ett besök.
Just nu pågår dessutom Gunther von Hagens BODY WORLDS  där man kan besåda och facineras av människokroppen och dess organ och lära sej en hel del om hur det fungerar. Bl.a kunde man läsa om Lance Armstrongs fantastiska fysik, hur han vid 38 års ålder kunde pressa ut 500 Watt ur kroppen sin osv.

En annan sak som facinerar är att när man kör bil genom Köpenhamn känner man bara ännu mer för att cykla istället.
I Köpenhamn är det väl utbyggt för cyklister och det är mycket cyklister i trafiken och det finns hur mycket häftiga, läckra, störtsköna eller bara helt enkelt underbara cyklar som helst. En del av dom kan ses på Cycle Chic Copenhagen.
För er som inte har möjlighjeten att själva få cykla i Köpenhamn kommer här en video att njuta av. Jag kommer att cykla där så snart vädret har blivit lite mindre vinter och blåsigt och lite mer ljumma brisar och picnic.

fredag 18 februari 2011

I Gotta feeling

Fredagkväll, kaffe, musik och lite bloggande.
Har varit en rolig vecka som började i söndags med FK Trampens årsmöte, där jag fick äran att bli Trampens nya ordförande. Veckan fortsatte med Vincents födelsedag på måndagen, styrelsemöte på tisdagen, genomgång av gamla styrelseprotokoll, verksamhetsberättelser och annat som kan vara bra att känna till på onsdagen, torsdagen kanske inte var så kul med någon släng av magåkomma och så fredag med Fia med dult. I morgon blir det klädinhandling och städning. För övrigt har väl veckan varit som vanligt med jobb, skjutsande, matlagande och lite allmänt plockande.
Det är ljust när jag går upp om morrnarna nu (beror inte på att jag går upp senare) och fortfarande ljust när jag lämnar jobbet, iaf om det blir i någorlunda vettig tid, alltså före 19. Många bloggande cyklister verkar vara på sydligare nejder och Proffskarusellen har dragit igång igen, kan man våga tro att det närmar sej vår?
Nu är det bara sju veckor kvar till vår tävlingssäsong drar igång och två fina helgläger finns inplanerade innan dess. Tävlingsprogrammet är i princip spikat, tävlingskläderna har kommit och arrangemangsgruppen jobbar på med våra tävlingar Skånes 2-dagars den 11-12 juni, Färs & Frosta Elit-GP den 22 juli samt vår Allianstävling den 18 maj.
Ungdomarna tränar och har kul och det känns som om det kommer bli en fin säsong för FK Trampen även i år.
"I Gotta Feeling" it´s gonna be a good season:)

lördag 12 februari 2011

Alla hjärtans dag och Vincent 13 år

På måndag är det 14 februari och för de allra flesta är det en dag starkt förknippat med hjärtan, så även för mej, men sedan 13 år ffa förknippad med Vincents hjärta.
Våran lille kille blir tonåring och har nu vuxit om både syrran och mej.
Hittade några kort från Vincents första tävling, Hilleshögstempot 2009, och tittade sedan vidare på kort från samma tävling 2010, och inser att dom kan växa rätt rejält i den åldern.

Vincent Hilleshögstempot 18 april 2009

Vincent Hilleshögstempot 24 april 2010

Lite rolig statistik från Skånecykel 2010 visar att FK Trampen blev bästa förening i Skåne med 338 poäng, 107 av dessa plockade Vincent hem. CK C4 blev tvåa med 201 poäng och Åstorps CK trea med 163 poäng. Vet inte riktigt hur många cyklister dessa klubbar har som plockat hem poäng men Vincent måste definitivt tillhöra en av de mesta poängplockarna i Skåne under 2010. Med tanke på att han blev dubbel Svensk ungdomsmästare, dubbel Götalandsmästare, ingick i bronslaget på stafetten på USM, blev totaltrea på U6 med fyra bronsplatser av sex möjliga, vann 14 och tog silver på ytterliggare två av totalt 17 starter i Sverige, så är det kanske inte så konstigt.
Denna säsong går Vincent upp en klass och blir första-åring i P13-14. Lär inte bli lika många guld i år då fler än Vincent har vuxit till sej och han kommer möta många duktiga 14-åringar. Bl.a klubbkompisen Markus Kvist, som blev dubbel ungdomsmästare i P11-12 2009, bara några veckor efter sin första start, och som tog guld på tempot i P13-14 2010. 
Vincent älskar att cykla. Jag tror han gjorde det redan i livmodern, han sparkade i vilket fall rejält. Glömmer aldrig när vi var på ultraljud och man ser den där lille krabaten där inne ligga och kicka hejdlöst på min urinblåsa. När undersökningen var klar tycket barnmorskan att jag kunde gå på toa nu, hon hade väl sett att jag borde ha ett visst tryck på blåsan:)
Vincent lärde sej cykla tidigt och utan stödhjul men med en springande pappa. Han var bara två och ett halvt när han började fara fram på cykeln och hade nog inte börjat skolan när han ville börja träna cykel. Det var totalstopp på det från vårat håll men jag brukade ligga och knö på honom när vi cyklade till skolan för att han skulle lära sej att inte vingla i trafiken. Vi hade många spurttävlingar på vägen hem från skolan bara för att det var så kul. Vincent fick däremot gärna träna fotboll och det tyckte han också var kul men när Alice började träna cykel och tävla lite 2008 var det svårt att hålla Vincent därifrån. Inför säsongen 2009 fick han börja med pappa på rulle och resten är historia..... 

Förresten är det någon som vet varför Alice Cooper är en gemensam nämnare för Alice och Vincent?
Ja för er som kan er rock-historia är det nog lätt. Kan villigt erkänna att vi inte hade en aning förän långt efter både Alice och Vincent fått sina namn. Kanske någon som kan binda in Edvin i detta sammanhang också?


torsdag 10 februari 2011

Performance

Ibland får man en liten stund över och då kan man ju surfa runt lite på roliga sidor.
Ramlade över denna underbara video och kom osökt att tänka på Fredrik Ericsson´s inlägg om "back slick och solbrillor"



söndag 6 februari 2011

6-dagesløb 6 februari 2011

Hemkommen efter en riktigt härlig dag på Ballerup Super Arena och fjärde dagen av klassiska 6-dagars i Köpenhamn. Fick se Ellinor Huusko och hennes partner Gustav Vinding köra riktigt bra. De tog flest poäng på dagens etapp och avancerade upp från sjunde till tredje plats i totalen. Vincents kompis Andreas Kron och hans partner Andreas Stokbro tog det lite lugnare idag men leder fortfarande totalen. Blev helt facinerad av vilket spinn dessa ungdomar har på sina ben.
Efter ungdomarna var det dags för eliten och det var mkt fart och underhållning. Fantiserade lite om ett landsvägs-GP där hela klungan kör fort OCH gör vågen om och om igen tills det är dags för spurt och det bara smäller till när farten ökas ytterliggare (dock har alla båda händerna på styret då :). Mkt publikvänligt och kul att se på, verkar kul att köra också.
Mitt favoritlopp idag var annars par-lopp på tid. Då den ene cyklisten i paret drar upp farten för den andre i ett varv och sedan "kastar" iväg den som legat på rulle för ett avslutande varv (1 varv=250 m). Då går det fort och det är en fantastisk känsla när "Thunderstruck" med AC/DC dundrar ur högtalarna, hela publiken applåderar och skriker och cyklisterna kör så fort att det blåser i håret av vinddraget när de passerar förbi precis framför näsan med ett snitt på så där 69 km/h.
Helt klart är att vi nu har två cyklister här hemma som gärna vill köra fort på bana.
Känns som fortsättning följer ..........

lördag 5 februari 2011

9 veckor

Nu är det 9 veckor kvar tills tävlingssäsongen på Lvg börjar med tävling på Själland, Tissø Cykel Ring och Slagelse CR kör etapplopp den 9 och 10 april. Men redan nu på söndag ska vi över till Köpenhamn,  närmare bestämt Ballerup och 6-dagars. På söndag är det familjedag och vi ska bl.a få se Staffanstorp CK´s duktiga Ellinor Huusko köra och en av Vincents danska tävlingskompisar Andreas Kron. Vi fick biljetterna av Andreas pappa. Jag tror han försöker få igång Vincent att köra bana och det skulle han nog tycka vore kul men det är lite mekigt att ligga och köra över till Ballerup minst en gång per vecka. Men vi får väl se vad som blir framöver, det kanske går att lösa.

Annars drömmer jag lite om att åka neråt Frankrike eller Italien med cyklar i bagaget och trampa runt lite. Tittade på bilderna från vår semester på Jersey juli 2009. Otroligt vackert ställe jag gärna vill komma tillbaka till liksom Normandie och Bretagne, nästa gång med cyklar. Får väl visa några bilder så ni förstår.

Jersey

Jersey

Jersey

Alice och Edvin dansar på bröllopet vi var bjudna på

Jag och Johan tar en stilla dans

Vincent framför St Vincent porten in till  Intra muros

Mont St Michel



tisdag 1 februari 2011

About Alice

När Alice var en liten skruttfia var denna version av Smokie´s "Living next door to Alice" rätt populär.
Det hände ju när den spelades att vi skrattande pratade om den dan (långt långt bort i framtiden) vår Alice skulle lämna och vem som då skulle stå där och inse att nu flyttade hon ju.
Det verkar som den dagen har kommit nu.
Hon kom in på cykelgymnasiet i Skara och jag har en känsla av att det kommer bli svårt att vänja sej vid att "not living next door to Alice".  
Men vem Alice är vet vi iaf, vår underbar tjej som älskar att cykla och cykla fort, så fort att vi inte hänger med.