Cykelungar

Cykelungar
Utan dessa underbara ungar ingen cykelmamma:)

söndag 30 januari 2011

Put the fun between your legs

Bara namnet på denna blogg Put the fun between your legs får mej ju att gilla den, att det sedan är mycket och läcker cykel gör ju inte det hela sämre.

fredag 28 januari 2011

Lite ös på fredagskvällen

Know Your Enemy med Green Day
Är alltid bra att känna sina fiender, som kan vara slöhet, mjölksyra, uppförsbackar, klungspurter, väggen, uttråkning, regn, .......
Bra musik hjälper iaf till att knäcka de flesta av fienderna

söndag 23 januari 2011

Adrenalin

Hur läckert det än är att titta på är jag glad att det inte är mina barn.

torsdag 20 januari 2011

Tour De France

Ibland funderar man ju lite över varför man är som man är och varför det blev som det blev.
Arv, miljö, egen vilja eller lite av varje?
Klart är iaf att man kan se vissa mönster eller intressen upprepas i generation efter generation. Det är både lite häftigt och lite skrämmande och betyder väl egentligen inte så mkt så länge det är av positiv karaktär, förutom att man har något lite extra gemensamt.
Jag fick aldrig träffa min biologiska morfar men en sak har min mamma fört vidare från honom och det är cykelintresset, trots att min barndomsfamilj ägnade sej åt simning och aldrig cykel för annat än transport. (Fast mamma tog med mina äldre syskon när bröderna Fåglum passerade genom samhället på någon tävling.)
Min morfar, Elof Öberg, var cyklist och tävlade för Skövde CK, han dog när min mamma var 13.
Mamma har alltid pratat om sin pappa med ett visst skimmer runt honom och då naturligtvis även hans cyklande. För egen del kom jag inte i kontakt med cykelsporten förän jag började på gymnasiet och lärde känna Catrin, nu mera min svägerska. Själv höll jag då på med modern femkamp efter att ha slutat med simningen som varit min följeslagare sen jag föddes. Ja det ena ledde till det andra och jag och Johan blev tillsammans och jag bestämde mej för att pröva cykelträning istället.
Det var det roligaste jag någonsin tränat!
Men jag var också fast beluten att jag vid 18 års ålder var alldeles för gammal för att köra något annat än tempolopp, aldrig att jag ville ligga i klunga med svenska dameliten, jag som aldrig cyklat fler än två i bredd. Efter 2 säsonger åkte jag till England för 1 år, och därefter var min cykelträning över för att aldrig mer tas upp. Det kom jobb, studier och barn istället och Johan hade hängt upp cykeln för gott pga ryggproblem som inte gick att lösa. Vi hade ingen kontakt med cykelsporten men visst berättades det en och annan historia vid matbordet till barnens stora glädje, med lite skimmer runt.
Så drog jag väl med make och barn på något Elit-GP i byn och i Eslöv (de var inte svårövertalade) och rätt som det var ville Alice börja cykla och Vincent med och vi sa nej och resten är historia som man brukar säga.
Arv, miljö eller egen vilja? Ja inte vet jag men roligt är det.

tisdag 18 januari 2011

Svåra beslut - Sweet Sixteen

Har länge levt i tron att de svåra besluten i livet var över.
Visst har det funnits rätt många beslut att ta sen jag bestämde mej för äktenskap, flytt, högskolestudier och barn (allt på en gång naturligtvis) men på något sätt har det fallit sej rätt naturligt. Man har funderat lite, resonerat lite och så kört. Med andra ord har det varit rätt lätt att ta beslut.
Helt plötsligt har det blivit väldigt svårt igen för vi har en dotter som ska börja gymnasiet till hösten, en dotter som cyklar, en dotter som tycker cykel är själva meningen med livet, en dotter som inte förstår några som helst argument om varför hon inte ska flytta till Skara och Cykelgymnasiet till hösten.
Känns som en enda evighetslång väntan på besked från SCF om hon kommit in eller inte.
Har hon inte kommit in behöver vi inte ta något beslut och vi får ha våran lilla dotter hemma i några år till. Men jag skulle lida med henne eftersom jag vet hur gärna hon vill detta efter alla samtal vi haft om vad det innebär och alla frågor från oss om varför hon vill göra det. Hon vet vad hon vill och varför.
Har hon kommit in måste vi, hennes föräldrar, slutligen också bestämma oss för om hon ska få lov att flytta iväg. Vet nog innerst inne vilket beslut som kommer att kännas bäst, men om det verkligen är det som är bäst för henne, hur ska man veta det?

onsdag 12 januari 2011

Endorfiner och självförtroende

Måste säga att Fredrik Ericsson på Uthållighetsbloggen fått igång en intressant diskussion med sitt inlägg ”Var är landsvägscyklisterna?” angående nivån på svensk cykel. Intressant uppföljt av bl.a. Henrik Öijers  med ”Lite pannben skulle väl inte skada?”.

Jag ska med en gång säga att jag inte har tillräcklig kunskap om elitcyklisternas träningsmotivation och vilja att verkligen satsa, för att uttala mej om detta.
Har ju inte så många elitcyklister i min omgivning, utan mest barn och ungdomar.
Men reflektera kan jag ju göra.
Jag tror väl egentligen att den stora gruppen "medelmåttor", alltså de som gärna tränar men inte till vilket pris som helst och som gärna tävlar men inte satsar allt, beter sej på ungefär samma sätt som de alltid har gjort. Skillnaden är väl bara att gruppen över, eliten, är så försvinnande liten idag att "medelmåttorna" räknas in där.  
Förr i tiden, back in the 80´s, var det tillräckligt många cyklister som tävlade på junior och seniornivå för att man skulle kunna ha poängkval få att få starta i elitklassen. Motiverande nog kanske för lite mer ”underställ och snor”?

Det är väl fortfarande så att de allra flesta som håller på med idrott gör det på en komfortnivå, sen finns det en del som vågar utmana sej själva och satsa, men inte många som verkligen offrar allt. Ur ett samhällsperspektiv så ska det nog vara så också.
Det är synd bara om dem som satsar, nästan, allt eller tom tillhör komfortzonen, men tror att de satsar som den verkliga eliten gör. Någonstans har någon missat att lära dessa vad verklig uppoffring är. 
Det är väl kanske så att vi alla till mans tycker att vi ska ha mer tillbaka än vad vi satsat och helst ha mest utan att behöva jobba så mycket för det, ”Because I'm Worth It”. Och det kanske är rätt inställning, varför slita mer än nödvändigt? Men jag kommer bara att tänka på en replik i filmen ”Superhjältar” (The Incredibles) som är något liknande detta ”om alla ska vara bäst blir ingen mer än medelmåtta”.

Sen är det så att de som verkligen presterar inte bara är de som tränar mest, bäst och allt annat, för då skulle det vara många fler som tillhörde den verkliga eliten, utan det beror också på vem som har ”vinnarskalle” och verkligen kan krama ur sej när det gäller.

Titta gärna in på Alice och Spiffs Cykeläventyr, för lite inspiration till livet, hon är inte så gammal än, blir 16 i år men älskar att träna sej riktigt trött och glad. Nu är Alice inte ensam om denna glädje i att träna och ta i och pröva nytt. FK Trampens ungdomsträningar kan man säga kännetecknas av en massiv uppslutning och en otrolig glädje - ju tuffare träning dessto gladare ungdomar. Kallas visst endorfiner och självförtroende:)

söndag 9 januari 2011

Is

Vi kom upp även idag och tidigt nog för att både hinna äta frukost, fixa saker som behöver fixas och vara i tid för efteranmälan på Klostergårdens IP, där dagens deltävling av CX-cupen skulle gå - LundaCrossen. Det var isigt på Klostergården, så isigt att arrangörerna blev tvugna att skjuta på starten 1 timme för att försöka göra banan säkrare. Det hjälpte inte Alice så mycket, som gick omkull rejält ett par gånger under uppvärmningen och testkörning av banan. Hon var mycket tveksam till att starta men som den fajter hon är så startade hon, men det syntes att det gjorde ont och att en viss rädsla för fall krypit sej in. Hon klev av efter första varvet, inte så glad, men efter en varm dusch, torra kläder och varm choklad var humöret tillbaka. CX lär hon köra igen även om hon fortfarande ömmar i både rygg och arm.
Vincent var så nära att inte kunna starta då han tappade en skruv till spurtklossen men efter lite frågande runt bland andra cyklister och letande på banan efter den förlorade skruven dök Gustav Höög upp och DE hade en skruv. Vincent kunde starta på sin gamla MTB, och som han körde. Det syntes att nu visste han vad det handlade om och vad han hade att göra. Det lär bli mer CX där också.
Appropå Gustav Höög, en annan duktig Trampare, som mest kör MTB, så har han en alldeles fantastisk känsla för att köra cykel. Jag har sett honom göra de mest fantastiska saker på en cykel och det gjorde han idag med. Vad sägs om att hoppa över plankhinderna sittande på cykeln där alla andra hoppade av för att hoppa över med cykeln på axeln? På Cykla.se finns en fin bild på Gustav när han gör just detta, hoppar med cykeln.

Alice och Malin Nystrand väntar på starten, LundaCrossen 2011

Gustav Höög, alltid tid för ett leende till publiken, LundaCrossen 2011



Vincent jagar Ted Pettersson, Möndals CK, LundaCrossen 2011

En skitig men nöjd Vincent, LundaCrossen 2011

lördag 8 januari 2011

SandbyCrossen

Detta kanske är bra övningar till vårens cykelskola?
Fotograf Patrik Heiler 

Resultatet från SandbyCrossen


Cyclo Cross hela dagen och en bit in på kvällen

Så har då FK Trampen arrangerat sin första Cyclo Cross tävling - SandbyCrossen, och det gick bra. Nu återstår att lägga ihop debit och kredit och se om det kanske blev en ekonmisk vinst för klubben också. Förhoppningsvis har vi iaf inte gått med förlust på arrangemanget. Men det finns mer än ekonomisk vinst man vill ha på ett sådannt här arrangemang, goodwill, glada åskådare, nöjda tävlande, nya medlemmar, lyckliga funktionärer och nya saker man kan göra med en cykel är några av dessa och jag tror vi lyckats med det.
Här hemma har vi iaf två glada cyklister som tycker det var så kul att köra CX att det tänker göra det imorgon med på Lundacrossen, bay bay sovmorgon hej hej lervälling på Klostergårdens IP:)
Kvällen avslutades som morgonen började och dagen fortsatte nämligen med Cyclo Cross. Var med på ett möte om Svensk cykel och Cyclo Cross framtid. Väldigt roligt och inspirerande och mina planer för vårens cykelskola tar sej allt mer konkreta former.

torsdag 6 januari 2011

Kaffe på Everest

Har just avnjutit en "Kaffe på Everest", kan varmt rekommenderas. Skön musik av Martin Stenmark och vacker cykel i Nepal.
Annars började dagen med snöpulsning ner till byn, bara 2 km, men det känns mer när det är snödrivor att kliva igenom. Väl framme blev det kaffe och snack hos Isacssons och sedan utdelning av boendeinformation inför lördagens SandbyCross.
Ungdomarna med tränare skulle testköra tävlingsbanan men snön som kom i natt gjorde det inte helt lätt, så det fick bli lite körning på Hardebergaspåret också.
I morgon blir det med andra ord ytterliggare snöröjning av banan och så får vi hoppas på att det inte kommer allt för mycket snö till innan lördag klockan 11.
Själv ska jag jobba med mitt avlönade arbete hela fredagen.

onsdag 5 januari 2011

PM SandbyCrossen

Som lovat fanns PM till SandbyCrossen på plats senast 4 januari, fast det var nog inte med så många minuter till goda.
Det är konstigt att saker har en förmåga att vänta till sista minuten med att bli klara. För er som otåligt väntar på startlistorna för att se om just era CX-favoriter är anmälda kan jag meddela att de är på väg, startlistorna alltså, och givetvis en hel del CX-favoriter också.
Mina egna favoriter, ungdomarna från Trampen, kommer att köra sin första CX-tävling. Ska bli kul att höra på lördag eftermiddag vad de tycker om CX.
I morgon ska de ut och skotta banan så den blir riktigt fin och sen bakar de sockerkakor som ni kan köpa och äta av tillsammans med Walters goda kaffe medans ni tittar på rolig cykel vid Möllan i Södra Sandby. Så om inte för något annat så kom iaf och handla lite i serveringstältet och stötta våra duktiga cykelungdomar.

måndag 3 januari 2011

SandbyCrossen

Måste ju promota lite för vår del av CX-cupen, SandbyCrossen, som går av stapeln vid Möllan i Södra Sandby på lördag den 8 januari mellan 10-14 ca.
Jag hoppas kunna lova solsken och ett par minusgrader men jag KAN lova att det kommer finnas hembakade sockerkakor, Walters goda kaffe och en hel del annat smått och gott samt värme i serveringstältet. Så kom dit och titta på rolig cykel, drick en kopp Walters kaffe och njut av en härlig lördag ute i det fria.
Cyklisterna kommer bjudas på en röjd men tuff bana runt Sandbys vackra Mölla strax intill Fågelsångsdalen och som tack för att de kommer köra så bra kan de tvätta av sina cyklar i en inomhustvätthall. Lyxigt värre för CX-cyklisterna.
Mer information finns att läsa på FK Trampens hemsida

Vi syns på lördag

söndag 2 januari 2011

Ännu mera vacker och livsfarlig cykel

Danny MacAskill är nog inte riktigt rätt vaccinerad men så läckert och snyggt

Cykel kan vara så vackert och totalt livsfarligt

En klassiker men det är bara så läckert att jag måste ha Danny MacAskill med här

lördag 1 januari 2011

14 veckor kvar till lvg-säsongen drar igång

Nytt år och nedräkningen har börjat.
Lördagen den 9 april börjar lvg-säsongen för våra cyklister med tävling i Danmark och även helgen därpå. Första Sverige-tävlingen blir under påskhelgen då Örestadscyklisterna och Åstorp bjuder på "hemmatävlingar" i fyra dagar. Härligt.

Men redan till helgen blir det lite tävling på hemmaplan, då ungdomarna ska köra CX.

TC ös

En av favoriterna på TC-passen när Trampen kör hårt